Närmast den norska gränsen i Dalsland ligger Dals-Ed – en liten kommun med stor personlighet. Här möts skogar, sjöar och nationalpark – men också människor med olika drivkraft, med olika bakgrunder, som valt att slå rot just här.
Naturen är storslagen och vardagen nära. Tåget stannar mitt i samhället, det är lätt att pendla – men ännu lättare att stanna kvar. Här finns plats att växa, drömma och hitta sin takt. Här finns också en stark entreprenörsanda – där små företag, gränshandel och idédrivna initiativ blomstrar i samspel med den naturnära livsstilen.
Invånare
Medelpris för villa
Kollektivtrafik
Dals-Ed är platsen där nationalpark, vardagsliv och vänskap möts. Här bor du mitt i Dalslands vildmark – men med tågstationen mitt i samhället, kanske med Sveriges vackraste utsikt från perrongen, över spegelblanka vackra sjön Stora Le.
Med länsväg 164, tågstopp i Ed och goda bussförbindelser tar du dig enkelt vidare – mot norska gränsen, kusten eller andra delar av Dalsland. Många väljer att bo här, med naturen och lugnet, och pendla till arbete i Norge, Trollhättan eller Göteborg.
Dals-Ed har länge varit ett nav i gränsbygden. Här marscherade Karl XII, sin sista färd mot Halden, här smugglades kaffe under andra världskriget – och här har människor alltid mötts, handlat, bytt idéer och levt gränsliv. Här finns plats att leva med naturen som granne – och samtidigt ha trygg service och livskvalitet nära.
Ed är hjärtat i Dals-Eds kommun – en centralort där tåget stannar och där vardagen rullar på i trygg och naturnära takt. Här finns skolor, butiker, vårdcentral, bibliotek, mysiga matställen och föreningsliv – det mesta du behöver, inom några minuters promenad.
Tack vare järnvägen går det utmärkt att pendla till Trollhättan, Göteborg eller Oslo – utan att lämna lugnet bakom dig. Och det är just det som många uppskattar med Ed: möjligheten att kombinera arbete i stan med ett liv där skogen, sjön och människorna alltid är nära.
Nössemark ligger där Dalsland tar slut – eller kanske är det just här det börjar. Här i gränslandet mellan skog, sjö och stillhet formas vardagen av både närhet och rymd. Det är en plats där tystnaden hörs, där naturen känns, och där gränsen inte skiljer – utan förbinder.
Runt samhället Ed breder sig en oändligt vacker landsbygd ut – i bygder som Håbol, Gesäter, Hökedalen och Rölanda, där människor bor mer utspritt men sällan känner sig ensamma.
Här ringlar vägarna mellan ängar, skogar och sjöar – små vattenspeglar där somrarna börjar, fiskar nappar och barn lär sig simma. Naturen är inte en kuliss – den är en del av vardagen.
Här pratar man med grannen och delar både redskap och ansvar. Det är platser där människor stannar kvar – inte för att de måste, utan för att de vill. Det finns plats att odla, snickra, starta företag – eller bara leva lite friare, lite långsammare.
Kommunen lyfts ofta som platsen med Dalslands bästa företagsklimat – och det märks. Här får både tradition och framtid plats. Här hittar du även gränshandeln, lokala entreprenörer, kreativa hantverkare och en stark anda av att man hjälps åt när något behöver bli gjort.
Näringslivet präglas av småskalighet och driv – här känner man varandra, tipsar vidare och hittar nya sätt att jobba. Många kombinerar fler jobb, distansarbete eller företagande – för det funkar här.
I Dals-Ed finns barnomsorg och grundskola, med moderna lokaler och engagerade pedagoger. Här får barn utrymme att synas och växa – både i lärandet och som människor. Samarbete mellan skola, fritidshem och föräldrar ger en trygg vardag där barnen får både frihet och riktning – och där naturen ofta är en del av undervisningen. Den småskaliga miljön ger trygghet och närhet, samtidigt som det finns gott om utrymme för nyfikenhet, kreativitet och fysisk aktivitet. Fritidsutbudet är brett, med engagerade föreningar och nära till idrott, friluftsliv och kultur.
På nära avstånd, och bara minuter bort, erbjuder Campus Dalsland möjligheter till kompetensutveckling, distansstudier och yrkesutbildning. Genom samarbeten med lärosäten och utbildningsanordnare blir det möjligt att bo kvar i Dalsland – och ändå ta nästa steg i karriären. Campus Dalsland är en viktig motor för framtidens kompetens, med utbildningar som svarar mot både individens och arbetsmarknadens behov.
Friluftsliv i Dals-Ed är mer än en fritidssyssla – det är en del av själva livet. Här ligger Tresticklans nationalpark – en av Sveriges mest orörda – där skogarna är så tysta att du hör vinden smyga mellan träden. Och här flyter Stora och Lilla Le – spegelblanka vatten som lockar paddlare, fiskare och badsugna året runt.
Men lugnet är inte allt. För när Monsterrace dundrar igång, raggarbilarna cruisar och Eds Countryfest bjuder upp till dans – då vaknar en helt annan energi.
Föreningslivet är själva pulsen. Här skapas revyer, ordnas marknader och meckas i garage – allt av människor som vill något tillsammans. Oavsett om du gillar hästkrafter, gitarrsträngar eller mjölksyra i benen finns det alltid en gemenskap att kliva in i.
Det är lätt att förstå varför människor kommer hit. Skogarna. Sjöarna. Tystnaden.
Men det som får många att stanna är något annat. Det är samtalet på torget – med någon som vet vem du är. Att ungarna kan vara ute hela dagen och komma hem lagom till middagen. Att känna: det här är en plats där jag vill växa – både som människa och i mitt arbete.
Här finns rum för fler. För dig som vill leva lite lugnare. Lite mer närvarande. För dig som söker något att höra till. Eller för dig som bara vill att vardagen ska fungera – utan att förlora det som känns viktigt.